Vad har hänt med Fornkorn på senare tid? Det ständiga flödet av små eller stora händelser hittar du på vår facebook-sida. Här berättar vi om de större nyheterna.

Länken till Fornkorn på facebook hittar du hela tiden längst ned på hemsidan.

september 2017

 

ostabengtsson 1.1 2017 skylt.jpg

Fornkorn - hos Ostabengtsson!

Efter en något besvärlig skörd i augusti har vi nu glädjen att kunna berätta att anrika Ostabengtsson på Klostergatan i Lund har börjat baka med vårt mjöl i sitt nyöppnade bageri.Vi är så glada och stolta över hur fint de skyltar med vårt mjöl från Fornkorn!

Ostabengtsson 2 2017 mjölpåse.jpg

Maj 2017

Sedan mitten av maj 2017 har vi inlett ett spännande samarbete med KF - Göta i Småland och COOP Bageri i Kristianstad. Detta innebär att man nu så här långt kan hitta vårt Ölandsvete mjöl på i följande butiker i Småland:

 • Coop Extra Norremark Växjö
 • Stora Coop Kalmar
 • Coop Lessebo
 • Coop Sävsjö
 • Coop Oxtorget Växjö
 • Coop Hultsfred
Bild från COOP Oxtorget Växjö

Bild från COOP Oxtorget Växjö

2016 – ännu ett händelserikt år för Fornkorn!

Nytt år innebär ju alltid att man samtidigt ser tillbaka på det gamla och funderar över med- och motgångar. För vårt lilla företag var år 2016 lärorikt, arbetsamt och givande. Vi försöker finnas med och visa upp våra produkter där vi tänker oss att det finns stort intresse för dem. Samtidigt vill vi lära oss så mycket som möjligt själva om äldre sädesslag, historik och bakegenskaper. Där är vi lyckliga nog att hitta fackmän, forskare och bagare som generöst delat med sig av sin kunskap.

Två riktiga höjdpunkter för oss har varit när vi i juni fick praktisera hos bagare Hannes på Patisseriet i Lund samt föredraget om gamla lantvetesorter av forskaren/läkaren Kerstin Fredlund på Ölands skördefest i oktober.

 Mässor och evenemang där vi valt att synas och mött många, många glada och trevliga kunder och konsumenter har exempelvis varit:

 • Sparrisdagarna i Lund – Lundasparris! Detta bara växer och blir trevligare för varje år.
 • Matfestivalen i Brösarp
 • Kulturnatten i Lund
 • Gastronomisk luciamottagning på svenska ambassaden i Köpenhamn

Förutom allt detta så fortsätter vårt goda samarbete med Bondens skafferi i Åhus samt Min farm i Stockholm (mjöl från Fornkorn har under två tillfällen detta år  funnits med i deras matkasse).

Allt har kanske inte blivit exakt som vi tänkt oss förstås, så är det ju. Den här gången ska vi därför inte utlova några lanseringar av nya produkter under året! Därmed inte sagt att sådana inte planeras… Så håll ögonen öppna efter produkter från Fornkorn! Kanske där plötsligt står en påse på hyllan som du inte har sett förut ;-)

 • Gastronomisk luciamottagning på Sveriges ambassad i Köpenhamn den 13 december 2016

Nu händer det saker! Fornkorn har valts ut bland de småföretag som ska presentera sina produkter på den matmarknad som den svenska ambassaden i Köpenhamn anordnar under lucia. Det är otroligt roligt för oss att få komma och berätta om vårt mjöl ihop med dessa andra livsmedelsproducenter. Det är en riktigt spännande blandning som ambassaden har satt ihop. Bland deltagarna finns mikrorosteri, mejeri, uppfödare av kyckling som har det bra, biodlare med mera.  Så här är konceptet: 

"Sveriges ambassad, Livsmedelsakademin/Smaka på Skåne och Visit Sweden bjuder in till en gastronomisk Luciamottagning på ambassadens innergård. Tio skånska småskaliga mat- och dryckesproducenter ställer ut sina produkter och bjuder på smakprov." 

 • 16.00
 • Dörrarna öppnas
 • 16.15
 • Luciakören uppträder
 • Mingel med svenska julsmaker
 • 18.00
 • Evenemanget avslutas

 

 

 

 

 • Under november har vi på Fornkorn dels deltagit i olika evenemang i butiker som satsar på närodlat med kvalitet och dels än en gång presenterat oss på semifinalen i Årets kock år 2017.

På Årets kock visade vi upp vårt bröd ihop med Bröd & kvarns olika kvarnar. 

 

 • Lördag 1 oktober 2016: Kerstin Fredlund föreläser om spannmålens kultursorter på Ölands skördefest

Skördefesten på Öland imponerar alltid. Här finns sådana mängder av kreativitet, företagsamhet och drivkraft för oss besökare att ta del av! I år stod Kerstin Fredlund, specialist i allmänmedicin och med. dr. i livsmedelsvetenskap för en del av utbudet. Hon höll en föreläsning i Glömminge om kulturspannmål med fokus på vete som Annika och Nils på Fornkorn hade turen att ta del av. I en historisk tillbakablick berättade Kerstin bl.a. om vetets utveckling från de tidiga, enkla sorterna med hårt skal till senare nakna vetesorter med bättre bakegenskaper och annan arvsmassa. Hon förklarade t.ex. hur emmervete korsades med en annan gräsart och D-genomen infördes (förutom A och B-genom) med gluten och gliadiner som kan trigga glutenintolerans, ett gissel i vår tid.

Kerstin redogjorde för det specifika med lantvete i dess olika former och tog särskilt upp ölandsvetet. Hon pratade om dess högre näringsinnehåll vad gäller mineraler och vitaminer, skillnaden mellan den typ av gluten som finns i lantvete mot den typ som finns i de moderna vetesorterna samt varför man kan kalla lantvete mer ”klimatsmart”. Det senare har bl.a. att göra med dess växtsätt och anpassning till jordmån och klimat. Vi fick lära oss att surdegsjäsning i rumstemperatur bryter ned gluten i både vete och råg (liksom mältning och groddning). Detta sker dock inte vid kalljäsning.

Ovanstående var bara lite grand ur det spännande och innehållsrika föredrag som vi fick ta del av denna soliga oktoberförmiddag!

 • Kulturnatt i lund lördag 17 september

Under Kulturnatten den 17/9 kommer där att finnas flera ”bord/stånd” i Lunds saluhall där man på olika sätt pratar om matkultur. Fornkorn är en självklar del av den skånska matkulturen och kommer därför att finnas med och berätta om Fornkorn - vilka vi är, vad vi gör och vad varumärket står för. Klockan 17.30 leder dessutom Johan Wester en paneldebatt där begreppet skånsk matkultur och specifikt den lundensiska bland mycket annat ska diskuteras. Missa inte detta, det lär bli både lärorikt och kul! Under kvällen blir det också musikunderhållning. Läs mer om allt som är på gång under denna natt i programmet här eller se mer på saluhallens hemsida.

Det här var riktigt roligt! Så trevligt för oss från Fornkorn att få vara med och träffa gamla och nya kunder och prata mjöl mitt i det livaktiga vimlet denna kväll :-) Det gör vi gärna om!

Bagerikurs sommar 2016.jpg
 • Onsdagen den 15 juni inträffade en stor händelse i Fornkorns historia: vi fick praktisera hos Hannes på Patisseriet i Lund. Vi (Annika och Nils) var under en eftermiddag-kväll med när degar blandades, bearbetades och bakades ut för att lära oss mer om hur man hanterar ölandsvete vid bakning i större skala. En sak som är viktig att tänka på när man arbetar med de här gamla vetesorterna är enligt Hannes att inte överarbeta degen utan att hantera den försiktigt. Man ska vara medveten om att glutenet i dem ofta är ganska svagt. Vi fick lära oss att vika degen efter halva jästiden, absolut inte knåda. 

Vi fick vara med om att blanda och arbeta med degar på mellan 17 och 50 kg. Det var väldigt intressant att höra Hannes diskutera karaktären på ölandsvete odlat på olika platser: Västergötland, Danmark, eller av oss på Lundaslätten. Hans beskrivning av smaknyanserna påminde om en skicklig sommelier under en vinprovning. Vårt ölandsvete har alltså den typiska nötiga smaken med inslag av jordighet och friskt jordbruk!  

Efter jäsning, vikning och jäsning var det dags att hälla upp degen på ett väl mjölat bakbord och sätta igång. Vi bakade bröd i olika storlekar beroende på beställningarna, bullar med och utan olika topping (ost, sesamfrö, Ystad lyxblandning...), allt medan Hannes varvade fakta om socker, jäst, kolhydrater osv med anekdoter om bagare. Visste ni t.ex att bagare och kockar var hårdvaluta under krig förr? De tillfångatogs och tvingades att arbeta åt andra sidan. Eftersom de var värdefulla behandlades de väl, en logik som är lätt att förstå även idag! Slutligen var det så dags för gräddning av bröd i den stora bakugnen. Då lärde vi oss om olika sätt att snitta/dekorera och fick även prova på. Riktigt lika lätt och elegant som Hannes lyckades vi dock inte få till det trots god undervisning. 

Vi är Hannes stort tack skyldiga för en rolig, arbetsam och framför allt lärorik kväll på bageriet! 

Här är några tips från Hannes vid bakning med ölandsvete

 1. Framförallt på sommaren när det är varmt ute så kan man dra ner jästen med 75%
 2. Ölandsvetet har ett bra protein men ett svagare gluten så handskas försiktigt med degen.
 3. Saltet ska i slutet på bearbetningen.
 4. Jästen behöver inte lösas i vatten och ska framförallt inte lösas i olja eller smör då det dödar jäskulturen.
 5. Knåda inte degen när den jäst färdigt utan bara vänd/vik den.
 6. Låt bröden kalljäsa länge och snitta dem precis innan de ska in i ugnen med bestämda snitt. 
 • Helgen 21-22 maj var det matfestivalen i Brösarp på kanten till Österlen som gällde. I samarbete med Smaka på Skåne och Ica i Brösarp träffade Anna och Nils från Fornkorn konsumenter, kockar, bagare, grossister och andra producenter av skånsk mat. Denna gång besöktes matfestivalen av ca 8000 personer! Arrangörer av matfestivalen är Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne. 
 • Den 15 maj var det dags för Öppet hus med matmarknad, vin- och kryddprovning hos familjen Görman i Vallkärra utanför Lund i Lundasparris regi. Annika och Nils från Fornkorn var med bland de många spännande utställarna på denna späckade dag! Bagarboden i Södra Sandby hade tidigt samma morgon ställt upp och bakat två varianter på bröd på vårt ölandsvete som blev otroligt uppskattat av alla er som smakade! Recepten vi hade med oss räckte inte till men de finns ju även här på hemsidan att hämta nu som tur är (se bakbloggen). Framför allt så var det riktigt glädjande att se vilket stort intresse det finns för ett lokalproducerat mjöl på en gammal vetesort. Det märktes även att många uppskattar idén att använda mjöl helt utan tillsatser. Av de 2600 besökare på denna lite regniga och halvkyliga matmarknad så var det många som stannade till och lyssnade och/eller köpte! Även vi passade på att njuta av delikat sparris i alla de former förutom annat gott som det bjöds på denna dag.

 

 • Kursdag på Övedskloster för småskaliga livsmedelsföretag: Marknadskunskap – ökad försäljning av närproducerat i butik

Många gånger kan det vara svårt för oss småföretag att veta hur vi ska nå ut till er konsumenter, hitta kanalerna och veta hur vi med en liten budget ändå kan marknadsföra våra produkter. Då är det tacksamt när Livsmedelsakademin och Smaka på Skåne bistår med hjälp och inspiration! I mitten av mars deltog Nils från Fornkorn på en dag på Övedskloster som de anordnat om just detta välbehövliga ämne.

Under dagen fick vi höra mycket intressant och relevant information. Anna Ekelund från Smaka på Skåne berättade t.ex. vad de kan hjälpa till med för att öka kunskap och försäljning till butiker som är kopplade till Smaka på Skåne (vilket ju vi på Fornkorn är). I dagsläget handlar det om ca 40 butiker och målsättningen är att dubbla detta under innevarande år.

Michal Wieloch från Ica Norra Fäladen, Lund som även sitter i Smaka på Skånes handlarråd hade en dragning om prissättning, kalkylering, hur vi småproducenter kan arbeta med merförsäljning och mycket annat matnyttigt. Vi fick lära oss hur inköpscyklar, marknadsföring och tidsplaner m.m. under ett mycket intressant föredrag av Marie Tiljander från Tiljander marknad & kommunikation. Så var det dags för speed-dating med resursföretag som presenterade erbjudanden om allt från säljstöd, EAN-koder till receptutveckling och marknadsföringsmaterial i butik.

Distribution till butik är också ett problem som många av oss har gemensamt. Hur kommer vi fram till de bästa lösningarna där? Hur gör vi idag? Kan vi samverka? Detta högaktuella ämne brainstormade vi om i grupp.

Under dragningen från Bondens skafferi (som ju Fornkorn också är kopplade till) fick vi veta mer om deras affärsidé, hur de jobbar med distribution och logistik, hur de utvecklas och utökar och deras planer om att öppna upp en ny distributionskanal i västra Sverige.

Dagen avslutades med att Nils satt med i en panel för företagare som själva gjort resan och fick berätta om Fornkorns viktigaste marknadssatsningar och vad vi saknar. Intervjuer gjordes med Vikentomater Mats Olofsson, Gunnarshögs Gård Anja Persson, Fornkorn Nils Christerson. Sofia von Bonsdorff Smaka på Skåne intervjuade.

En mycket intressant utbildning där många nya kontakter knöts, nya idéer och tankar fick form!

 

 • Hemleveranser av mjöl i Stockholmstrakten

Samarbetet med Min Farm i Uppsala är i full gång sedan början av februari! Bor man i Stockholms-trakten kan man beställa direkt-leverans hem till sig av närproducerade varor, däribland mjölet från Fornkorn. Den första leveransen är planerad till mittenav mars. För att se ifall du har möjlighet att få del av detta så gå in och testa att skriva ditt postnummer - följ länken nedan:

Min Farm

Så här en bit in på år 2016 tänkte vi att det kunde vara fint att göra en liten tillbakablick på 2015 och se vilket händelserikt år det har varit för oss på Fornkorn!

Från början hade vi ju bara en produkt – men en riktigt bra sådan, nämligen vårt fullkornsmjöl på Ölandsvete. Man kan därmed säga att vi utökade vårt sortiment med 100 % när vi lanserade ett siktat vetemjöl på Ölandsvete. Då detta har en proteinhalt på över 15 % utan några som helst tillsatser har vi fått otroligt mycket uppskattning för det: från glada proffsbagare, konditorer, hemmabagare, grossister, vänner med flera!

Ut i butik kom mjölet i samarbete med bland andra Bondens skafferi i Åhus. Vi fick även ett kontrakt med Coop närodlat vilket känns som ännu ett steg i rätt riktning.

I maj knöt vi kontakt med en stor grossist i Stockholmsområdet som framför allt arbetar med bageri/konditori och restauranger och under sommaren fick vi två fina diplom för våra två varianter på Ölandsvetemjöl (fullkorn och siktat) från Husmansbord, Saxhytte gård, Grythyttan i jakten på Sveriges bästa landskapsmat.

Trots regn och diverse strapatser blev skörden riklig och högkvalitativ. Förutom Ölandsvete tröskades det som ska komma att bli nästa tillskott i vårt sortiment: speltvete. Även där blev kvaliteten över förväntan och det ska bli mycket spännande att få lansera den nu 2016!

Under hösten blev den här nya hemsidan klar – äntligen! Extra kul med receptbloggen och jättestort tack till alla som vill medverka till att sprida recept där!

Vi har försökt att synas i relevanta sammanhang och har deltagit i ett antal mässor mm - exempelvis:

    Johanna på Gateau i Lomma visar hur fint brödet blev!

    Johanna på Gateau i Lomma visar hur fint brödet blev!

 • Sparrisdagarna i Lund - Lundasparris
 • Bageri- och konditormässan i Kristianstad
 • Semifinal Sveriges kock i Helsingborg
 • Emporia matmässa

De sista månaderna av år 2015 har vi arbetat med en julkampanj tillsammans med Bondens skafferi som riktade sig till de Skånska ICA-butikerna. Precis innan jul så fick vi boka ytterligare en malning av mjöl till mellandagarna då Bageriet Gateau bestämde sig för att vårt mjöl skulle vara med i deras januaribröd och -fralla i Skåne och Stockholm – fantastiskt roligt! Det blev också delikat kan vi intyga efter att ha provsmakat det som bakades i Lund.

Våren 2016 kommer vi bl.a. att starta ett samarbete med Min Farm i Uppsala för direktleverans till konsument vid olika upphämtningshubbar, ett intressant koncept som vi sett är ganska populärt i bl.a. NewYork, Brooklyn. Lantbrukare levererar där in varor till matförmedlare. Varorna hämtas sedan på olika ställen av kunder som har förbeställt dem. Detta är ju helt i linje med en väldigt sund mattrend som råder nu där man vill veta mer om var ens mat kommer från och helst äter närodlat.

Till påsk 2016 har vi alltså en eller ett par nya, spännande produkter odlade 2015 på gång i vårt sortiment- så håll utkik i hyllorna!

 

inlägg från 2015

 • 11 NOVEMBER 2015       ÅRETS KOCK SEMIFINAL 1

Evenemanget pågår mellan kl 09.00 och kl 16.00. En vinnare går direkt till final i Stockholm den 11 februari 2016. Vinnaren utses kl 15.30 i närvaro av Tina Nordström, kock. Helsingborg Arena, Mellersta Stenbocksgatan 14, Helsingborg. www.aretskock.se. Vi på Fornkorn är med och visar upp vårt mjöl.

 

 • 24 OKTOBER 2015           EMPORIA MATMÄSSA

Hur gick det?  Härliga kommentarer och roliga samtal om vår facebooksida, hemsida och vårt mjöl naturligtvis! Vi fick besök av professionella bagare, hemmabagare och allehanda verksamma inom mat- och brödbranschen. Ihop med Ica Emporia hade vi ett kampanjerbjudande med lägre pris hela helgen. Många passade på :-) 

 

 • 17 OKTOBER 2015MÄSSA FÖR SVERIGES BAGARE & KONDITORER MÄSSA

bagerimässa 1 ht 15.jpg

Hur gick det? Jättespännande! Mässbesökarna var inte överväldigande många men alla verksamma inom vår bransch. Därmed blev varje möte högintressant. Vi träffade bagare, kvarnägare, konditorer, grossister, producenter av allehanda slag. Blekinge Kafferost, Chokladhuset i Limhamn, Labans Kvarn från Gotland, Skånemöllan - alla var där! 

 

 

 • 14 oktober 2015           Speed-dating mellan producenter och handlare.

Hur gick det? Det här var kul! Lokalproducenter med sparris, hösthallon, honung, kött, korv på gris & lamm, mjöl från Fornkorn och mycket annat träffade handlare inom smaka på Skåne. Glada skratt och livliga diskussioner om försäljning, logistik m.m. hördes i lokalen. Producenterna satt på utsidan av ett u-format bord och handlarna gick runt på insidan. Fyra minuter hade vi producenter på oss att skapa intresse för vår produkt!