Kanelbullar

Det är inte mycket som går upp emot en nybakad kanelbulle en fin sommardag. Det skulle möjligen vara ett glas av den egna, nygjorda fläderblomssaften! Där finns många recept på vetebröd men faktum är att de flesta är rätt lika. Här kommer ett av dessa, traditionellt men med ett par variationer. Det består av en blandning av tre olika recept och ett par egna tillägg.

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumstempererat smör
  • Ca 11 dl Fornkorn siktat vetemjöl + ca 3,5 dl Fornkorn fullkornsvetemjöl (testa dig fram till din favoritblandning eller ta bara siktat vetemjöl, då ca 15-16 dl)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk grovt krossade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt

Fyllning : Ca 160 g smör, strösocker och kanel efter smak

Ägg att pensla över samt pärlsocker och/eller flagad mandel

Innan du börjar – ta fram smöret i god tid så att det blir helt mjukt. Dela upp det i mindre bitar.

Smula ner jästen i degbunken och värm mjölken till fingervärme. Krossa under tiden kardemummakärnorna och ta fram övriga ingredienser. Lös upp jästen med mjölken och häll i kardemumman innan du börjar blanda övriga ingredienser. VÄNTA MED SALTET. Klicka i smöret efter hand. Tillsätt det mjöl du valt försiktigt, titta hela tiden på degblandningen. Det är bättre den är lite lösare än för hård.

Bearbeta nu degen i ca 9 minuter, helst i en bakmaskin (ca en kvart för hand). TILLSÄTT SALTET nu och bearbeta bara någon minut till.

Jäs till dubbel storlek under stor plastpåse (soppåsar är faktiskt perfekta).

Häll ut degen på bakbord, dela i två delar och baka ut efter hand. Kavla ut deghalvan i en jämn rektangel, bred över hälften av smöret och sikta över kanel och socker efter smak. En vanlig variant är att rulla långsidan nu och skära av bitar att sätta i formar. Jag viker istället degen på hälften med fyllningen inåt och skär av i ca 1,5 cm breda remsor som jag vrider och gör en knut (bulle) av. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (annars ca 250 grader).  

Pensla över med ägg, strö över pärlsocker (gärna blandat med flagad mandel) och baka bullarna 7-10 minuter beroende på hur stora de är. Ifall du har använt någon del fullkorn i degen kommer bullarna att bli något mörkare än normalt.

/Annika

 

Stenugnsbakat bröd i gjutjärnsgryta - hemma!

Stort tack till hemmabagaren Eva-Lotta Berndtsson som delar med sig av det här härliga receptet! Det är riktigt spännande att se hur hon provar sig fram för att hitta den optimala mängden fullkorn/siktat ölandsvetemjöl från Fornkorn!

Ursprungsrecept: (källa KIT)

  • 4 dl kallt vatten
  •  15 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl - här med varierande mängd av Fornkorns fullkornsvetemjöl
  •  9 dl vetemjöl special - här med varierande mängd av Fornkorns siktade vetemjöl

OBS – nu har jag inte gjort enligt ursprungsreceptet ovan utan modifierat själv, spontant tycker jag att det verkar vara mycket mjöl så ta det lite lugnt med mjölmängden och känn er fram om ni utgår från detta recept!

  1. Häll vattnet i en degbunke och smula ner jästen och saltet, rör tills jästen löst sig
  2. Rör ner det grova mjölet och sedan vetemjölet, arbeta ihop till en deg och plasta in i bunken. Jäs degen i 2,5 till 10 timmar
  3. Sätt in gjutjärnsgrytan – en gryta utan trä- eller plastdetaljer – med locket på i ugnen och värm den till högsta värme, ca 250 grader, gärna varmluft
  4. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen, vik den två gånger över sig själv med hjälp av en degskrapa (den skall vara kladdig) och lägg sedan ner den i den heta grytan. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen igen.
  5. Grädda i 6 minuter, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda i 20 minuter. Ta av locket och grädda sedan i ytterligare 25 minuter.

Så här gjorde jag:

Första gången körde jag helt på Fornkorns ölandsvetemjöl fullkorn, minska då mjölmängden, ca 6-7 dl kanske.

Andra gången körde jag ca 5 dl Fornkorns ölandsvetemjöl siktat och la till 1 dl av Fornkorns ölandsvetemjöl fullkorn.

Akta bara så ni inte bränner er på gjutjärnsgrytan, den blir supervarm!

Frukt och nötbröd ur "Alla kan baka" av Maria Blohm

Stort tack till Maria som låter oss publicera hennes recept på ett härligt matbröd som får hela köket att dofta underbart när det bakas i ugnen! Där ska vara russin i brödet – jag tog bort det då en familjemedlem inte tycker om russin. Istället ökade jag mängden frukt och aprikoser något. I receptet anges även fullkorn- respektive siktat dinkelmjöl som jag förstås bytt ut mot Fornkorns ölandsvete!

Ingredienser

  • 400 g kallt vatten
  • 15 g färskt jäst
  • 100 g ölandsvete fullkornsmjöl
  • 500 g ölandsvete siktat mjöl
  • 1 ½ tsk salt
  • 100 g torkade aprikoser, klippta i mindre bitar (jag tog ca 130 g)
  • (70 g russin)
  • 100 g hasselnötter (jag tog ca 130 g)

 

Gör så här:

  1. Väg upp alla ingredienser utom torkad frukt och nötter i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
  2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
  3. När degen är färdigknådad tillsätter du frukten och nötterna och låter dem blandas in i degen under en halv minut.
  4. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i ca 1,5 timme.
  5.  Mjöla underlaget lätt och stjälp ut hela degen. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och spänd (här finns jättefina beskrivningar på hur man spänner degen, varför osv i boken som överhuvudtaget är mycket inspirerande). Lägg det runda brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  6.  Sätt ugnen på 230 grader, placera en plåt på nedersta falsen i ugnen.
  7. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter och sätt sedan in det i mitten av ugnen. Kasta samtidigt in ett halvt glas vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda brödet i 40 minuter i 230 grader.
  8. Om du vill behålla skorpan så låter du brödet svalna på ett galler utan något över sig (det gjorde jag – och oj vad gott det blev!

/Annika

 

Sportbröd från Fornkorn

 

Här kommer recept på ett bröd som garanterat håller dig mätt länge! Förutom att det är lätt att baka så tar det inte heller mycket mer än ca två timmar vilket kan vara praktiskt ibland. Det går också att variera mycket beroende på tycke och smak (eller vad man har hemma) vilket är kul! Inspiration till receptet kommer huvudsakligen från den härliga matbloggen Kryddburken.se men vi har omformat det ganska mycket.

Ingredienser

  • 6 dl ljummet (37°) vatten
  • 50 gr jäst
  • 3 msk raps- eller solrosolja
  • ca 7-8 dl (spara ca 1 dl till utbakning) siktat Ölandsvete special från Fornkorn
  • ca 7 dl Ölandsvete fullkorn från Fornkorn
  • Ca 150 gr torkade aprikoser (eller fikon)
  • Ca 200 gr grovhackade hasselnötter (eller valnötter)
  • Ca 100 gr pumpafrö (eller blandning lin- och solrosfrö)
  • 1-2 tsk mald ingefära (eller kardemumma t.ex)
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk salt

Hacka och blanda nötter och torkad frukt efter eget val. Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjöl efter hand tillsammans med olja och ingefära och arbeta samman degen i maskin på låg hastighet i ca 10 minuter, blanda i frukt och nötter samt salt och arbeta samman ett par tre minuter till. Strö över mjöl, plasta in och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och forma snabbt ut till två avlånga bröd utan att knåda. Låt jäsa på bakpapper på plåt under bakduk en knapp halvtimme och sätt ugnen på varmluft med undervärme 225°. Snitta bröden på längden med vass kniv, sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprayar med lite vatten och baka i ca 10 minuter innan du sänker till 175° och bakar ca 40 minuter till. Låt svalna på galler utan bakduk.

/Annika & Nils

 

 

Grovt levain (fullkornsbröd med lin- och solrosfrö)

Det här brödet var väldigt uppskattat av besökarna på Sparrisdagen hos Lundasparris i Vallkärra när vi var där och sålde vårt mjöl den 15/5-16! Tusen tack än en gång till Andreas på Bagarboden i Södra Sandby för att du låter oss dela det.

  • 500 g vatten
  • 600 g siktat Ölandsvete special från Fornkorn
  • 400 g Ölandsvete fullkorn från Fornkorn
  • 230 g råg – eller vetesurdeg
  • 20-25 g jäst
  • 200 g lin – och solrosfrö

Knåda allting utom salt, lin – och solrosfrö i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i lin – och solrosfrö i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till avlånga bröd med spets och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

 

Lycka till!

Valnöt och pumpafröbröd - recept från Bagarboden

Andreas på Bagarboden i Södra Sandby har här komponerat ett recept på ett härligt, smakrikt bröd!

Tre bröd

  • 500 g vatten
  • 600 g siktat Ölandsvete special från Fornkorn
  • 400 g Ölandsvete fullkorn från Fornkorn
  • 230 g råg – eller vetesurdeg
  • 20-25 g jäst
  • 200 g valnöt – och pumpafrön

Knåda allting utom salt, lin – och solrosfrö i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i lin – och solrosfrö i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till avlånga bröd med spets och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Lycka till!

Kardemummabullar

Tack till Katarina Nordgren som låter oss presentera hennes fina recept ur boken Bakat - från slottsträdgården Ulriksdal! 

ca 24 bullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummen (37 °) mjölk 
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 200 g smör
  • 13 dl siktat ölandsvetemjöl (i receptet anges bara "vetemjöl")

Fyllning

  • 160 g smör
  • 4 msk socker
  • 4 msk kardemumma (eller välj mellan kanel och vanilj)
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan.
  2. Rör ner socker, salt och kardemumma.
  3. Smält smöret och rör ner.
  4. Häll i mjölet och blanda alltihop till en ganska kladdig deg.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (detta går fortare en varm dag än en kall vinterdag, mig tog det idag/april ca 40-45 minuter).
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 50*25 cm.
  8. Bred ut hälften av smöret och 2 msk av vardera socker och kardemumma på varje del.
  9. Vik ihop degen på längden och skär i ungefär 2 cm breda remsor.
  10. Ta två remsor och snurra och vrid ihop dem till en bulle.
  11. Placera bullarna sex stycken per plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i en halvtimme.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  14. Strö över pärlsocker om du vill och grädda 7-8 minuter i mitten av ugnen.

Bullarna blir härligt stora och saftiga, jag kan verkligen rekommendera såväl bok som recept :-)

Katarina har dessutom förslag på hur man kan byta ut mjölk mot vatten, socker mot sirap (då tar man 1,5 dl), använder mjölkfritt smör och penslar med lite sirap utrört i vatten istället om man själv eller vännerna är veganer.

/Annika

 

Alexanders Ölandsburgare

Nu när våren är här är det gott att göra hembakat hamburgarbröd och ta med maten ut i trädgården eller balkongen för att njuta av solstrålarna som vi saknat så länge! Längre fram kan det bli dags att ta fram grillen och då är det trevligt att ta fram några färdiga hamburgerbröd från frysen!

Ingredienser

Portioner: 6 st

  •     1/2 paket jäst (à 50 g)
  •     25 g smör
  •     2 1/2 dl mjölk
  •     1/2 tsk salt
  •     1/2 tsk socker
  •     1 krm gurkmeja (kan uteslutas)
  •     ca 5 1/2 dl FORNKORN siktat Ölandsvete
  •      1 ägg
  •      1 msk sesamfrön

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

1.      Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

2.      Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

3.      Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

4.      Sätt ugnen på 225°C.

5.      Rosta sesamfröna i ugnen, se upp det går snabbt och de får enbart bli lite gulare!

6.      Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.

7.      Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas. Om du fryser in bröden, dela dem då först när de är upptinade.

8.      Lycka till!

Anna

Bagels fritt efter Paul Hollywoods recept

Vi på Fornkorn är jätteglada över att med hjälp av Jörgen Karlsson få visa hur fina dessa bagels blir bakade på vårt mjöl. Tusen tack för recept och bilder Jörgen!

Receptet är fritt efter Paul Hollywoods bakprogram i BBC

Ingredienser

  • 200 g aktiv surdeg
  • 2 dl ljummet vatten
  • 10 g maltextrakt
  • 20 g socker
  • 10 g färsk jäst
  • 2 tsk havssalt
  • 300 g vetemjöl special (här ölandsvete från Fornkorn såklart!)

Har du inget maltextrakt kan du byta ut det och sockret mot 15 - 20 g brödsirap. 

  • 6-8 l kokande vatten
  • 2 tsk bikarbonat

Instruktioner

  1. Blanda ihop ingredienserna och låt degen vila i 20 min
  2. Knåda degen var 15 min i en timme
  3. Forma bullar och gör ett hål med ett finger. Gör hålet större genom rotera med båda händernas pekfingrar 
  4. Låt jäsa i 90 min på plåt
  5. Koka upp vatten i en gryta
  6. Lägg i bikarbonat i det kokande vattnet
  7. Lägg i bagels och låt sjuda i 30 sek.
  8. Vänd bagels och låt sjuda i ytterligare 30 sek
  9. Pensla med uppvispat ägg och valfri topping sesamfrö, vallmofrö, ost. Går lika bra utan topping men pensla med ägg 
  10. Grädda i 200 grader i 20 min tills de är gyllenbruna

Detta recept ge ca 7st bagels a 100g går bra att öka eller minska. Och har man bra fart på surdegen så går det att minska eller ta bort jästen. Man kan få öka jästiden utan jäst

J�rgens bagels efter Paul Hollander.jpg