Annas goda tomatbröd

tomatbröd.jpg

Anna på Bagershill

Det här är förstås mitt favoritbröd bland smaksatta bröd på ölandsvete fullkorn! Perfekt som tilltugg med kallskuren rökt skinka, korv eller annat smått och gott som oliver, inlagd paprika, tomater och ost. Vi brukar också använda detta tomatbröd till sommarsalladen då det ger en kryddig och syrligt nötig smak.

Eller varför inte bara med färskt smör som smälter fint på, inte dumt alls!

500 g tomater
50 g jäst
1 msk salt
4 dl vatten
4 msk olivolja/rapsolja
1,5 msk oregano
1 näve basilika
1200 g ölandsvete fullkorn

Skölj och ta bort fästet på tomaterna, mixa dem i en skål.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med 4 dl vatten och häll i tomatröra. Häll på mjöl och anpassa efter behov de sista 200 g, så att du får en bra konsistens - inte för torr och inte för våt deg. Lagom är naturligtvis alltid lika svårt att få då i alla fall jag lätt blir för ivrig!

Låt jäsa en timme, ta upp på bakbord och dela i två bröd. Skär några snitt, mjöla. Låt jäsa ytterligare 45 min. 

Baka först i ugn på 225 C ca 10 min, sedan ca 45 min i 200 C. Använd en termometer 98C som ger dig ett mer tillförlitligt resultat. Mjöl från Fornkorn innehåller inga tillsatser och vi arbetar med de gamla sorterna av vete. Dessa innehåller lägre glutenhalt istället för extra tillsatt gluten. När du bakar skall du därför arbeta degen lite långsammare i maskinen och något längre, C-vitamin dvs. ”syra” gör att jästen jäser mer effektivt enligt proffsbagaren. Vi får här även hjälp av tomaterna med syra. Basilika och oregano gör att brödet blir härligt kryddigt! Oregano är enligt gammal folktro bra för minnet, så varför inte ett härligt tomatbröd!
ss