Mikaels specialare

Ölandsbröd från Höganäs saluhall

2 limpor eller 12 bullar

850 g (1,4 l) ölandsvetemjöl fullkorn
550 (5,5 dl) vatten
400g (3 dl) surdegsmata av siktat Ölandsvete
25 g jäst
20 g salt

Blanda alla ingredienserna utom salt i hushållsassistent. Kör på låg hastighet ca 12 min, öka hastigheten sista 3 min och tillsätt salt.

Häll degen på bakbordet med lite mjöl och vik/forma till två limpor alternativt rulla till 12 bullar. 

Låt jäsa i kyl under natten under kökshandduk. 

Sätt ugnen på 225 C och baka bröden 25 min / bullarna ca 12 min. Använder du termometer ska innertemperaturen vara ca 96 C. 

Bagarna tipsar: För lite smak av vinter tillsätt även 10g mald nejlika, 10g mald kardemumma, 10g mald kanel, 10g mald pomerans, 10g mald kummin