Äppelkubb från Elin på Surkultur

Här kommer ett recept från fantastiska bagaren Elin på Surkultur. Tusen tack för det!

1 BRÖD

250 g vatten
100 g surdeg
10 g rumstempererat smör
90 g rågsikt
220 g fornkorn siktat
10 g havssalt
60 g skalat tärnat äpple

solrosfrö till topping

GÖR SÅ HÄR

Dag 1, förmiddag:

Mata surdegen så den är riktigt bubblig när du ska använda den senare på eftermiddagen.

Dag 1, eftermiddag:

Skala och kärna ur äpplet och skär i bitar, ca 1 cm stora.
Väg upp vatten, surdeg, smör och mjölet i en degblandare. Arbeta degen i 10 min. Tillsätt salt och arbeta i ytterligare 10 min. Tillsätt äppelbitarna allra sist, blanda försiktigt in i degen.
Låt degen vila i ca 2 h. Ta tag i degens kanter och vik in mot mitten så att undersidan hamnar uppåt när halva tiden gått.
Smörj en form med smör.
Häll ut degen på mjölat bakbord och rundriv den. Forma degen till ett avlångt bröd, doppa ovansidan i solrosfrön o lägg ner brödet i formen. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

Dag 2, morgon:

Sätt ugnen på 250°.
Ta ut brödet ur kylen och låt det jäsa färdigt i rumstemperatur om det inte är klart.
Grädda brödet i 10 min i 250 °C, sänk sedan temperaturen till 200°C och baka i ytterligare ca 20-25 min, eller tills innertemperatur är 98 °C.