Valnöts- och fikonbröd från Allt om Mat - fast på vårt sätt

Det här receptet är hämtat ur "Allt om Mat - Stora kokboken". Vi har dock bytt ut mjölet mot Fornkorns ölandsvete fullkorn. Brödet är lätt att baka. Degen jäser härligt, är elastisk och lättbearbetad och framför allt så smakar det fantastiskt!

Till 1 stort bröd

Dag ett

 • 2 dl grovt rågmjöl
 • 1 dl vetekross
 • 3 dl vatten
 • 25 g jäst

Dag två

 • 100 g valnötter
 • 125 g torkade fikon
 • 3 dl vatten
 • 2 msk rapsolja
 • 2 tsk salt
 • 10-11 dl ölandsvete fullkornsmjöl från Fornkorn

Gör så här

 1. Dag 1: Häll rågmjöl och vetekross i en bunke. Koka upp vattnet. Häll det över mjöl och kross och rör om. Låt blandningen svalna till 37 grader. Smula i  jästen och rör så att den löses upp. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumsvärme ett dygn.
 2. Dag 2: Grovhacka valnötterna. Hacka fikonen. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll det över den skållade degen och tillsätt olja, salt och mjölet blandat med nötter och fikon. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
 3. Dela degen i två delar och forma dem till längder. Vira iho dem till en lång längd. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
 4. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda 35-40 minuter. Låt brödet svalna på ett galler utan bakduk.