Bagare Andreas Ölandsbröd - Olof Victor, Österlen

4 bröd på 600g

500 g ölandsvete fullkorn
650 g vatten
1040 g siktat ölandsvetemjöl
30 g salt
30 g honung
2,5 g jäst

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en hushållsassistent på låg hastighet i ca 10 min. Ta sedan ut degen och knåda den för hand på bakbordet tills den har blivit elastisk och fast. Olja in en plastlåda och låt degen jäsa i den under rumstemperatur i ca 1 1/2 timme för att sedan sätta den på ytterligare jäsning i kylen över natten.

Dag 2
Töm ut degen ur lådan på ett mjölat bakbord. Väg av bitar på valfri vikt, forma sedan till valfri form och låt jäsa ca 1 1/2-2 timmar på plåt under en handduk. Baka av i ugn på 250 C och sänk sedan temperaturen till 220 C Efter det att du satt in brödet i ugnen, baka sedan i ca 25-35 min. När temperaturen är 96 C i mitten på brödet så är det klart.

Tips
Skålla fullkornsmjölet dagen innan. Då blir brödet lite saftigare och får en annan arom och textur (Använd då dubbelt så mycket vatten som ölandsvete) lägg in ett par isbitar längst in ugnen på en plåt, då bildas ånga och detta gör så att brödet blir lite större och får en knaprig yta.

Var inte rädd för att prova dig fram och experimentera, det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med bra kvalitetsmjöl och vatten!