Receptet i huvudet

- På bagaren hos Bagarboden, Södra Sandby

2 större bröd eller 3 mindre

  • 500 g Ölandsvetemjöl fullkorn
  • 500 g Ölandsvetemjöl siktat
  • 650 g vatten (ljummet)
  • 100 g rågsurdeg
  • 20 g färskjäst
  • en matsked salt

Gör så här:

Blanda allt utom salt i matberedare. När degen är smidig och elastisk (trådig) är den klar. Häll på salt och kör i 2-3 minuter till. Lägg i en stor smord (rapsolja) skål och jäs i trekvart. Vik därefter degen från ytterkant intill mitten. Jäs ytterligare i trettio minuter. Därefter in i kylen över natten.

Ta ut och forma två stora bröd. Spruta lite vatten på och strössla linfrön/solrosfrön på. Jäs samtidigt som ugnen blir varm (220 grader). Lägg in bröden på en stenplatta eller på plåt med bakplåtspapper. Inkråmet ska vara 98 grader och brödet ska ha en fin yta, då är det färdigt!