Elins vörtbröd

Ett bröd

Så här bakar Elin på Surkultur.se sitt härliga vörbröd! Prova du med.

Dag 1, morgon: 165 g vatten, 80 g Fornkorns Ölandsvete fullkorn, 5 dl svagdricka

Dag 1, eftermiddag: 130 g surdeg skållningen från morgonen, 25 g honung, 65 g vört, 25 g mörk sirap, 2 krm mald nejlika, 2 krm mald pomerans, 2 krm mald ingefära, 8 g havssalt, 260 g Fornkorns Ölandsvete siktat, 30 g russin

GÖR SÅ HÄR

Dag 1, morgon

  •    Häll kokande vatten över mjölet, rör runt och täck med plast.
  •    Reducera ner 5 dl svagdricka till 1 dl. Detta blir din vört som du placerar i kylen.
  •    Mata surdegen så den är pigg till eftermiddagen.

Dag 1, eftermiddag

Lägg russinen i blöt.

  •  Mät upp alla ingredienser i en bunke utom mjölet och russinen. Blanda. Arbeta in mjölet lite i taget tills du har en kladdig deg. Låt degen vila 1 h.
  • Vik degen och låt den vila 1 h till. Upprepa vila-vikastegen 4-5 gånger. Vid sista vikningen tillsätter du de avrunna russinen.
  •  Forma brödet till en limpa och lägg i jäskorg med handduk. Täck brödet med handduk och lägg plast över, låt brödet jäsa i rumstemperatur till morgonen, ca 12 h.

Dag 2, morgon

  •  Sätt ugnen på 250 °C.
  •  Pensla brödet med uppvispat ägg.
  • Ställ in brödet och sänk temperaturen till 180 °C. Grädda brödet ca 35-40 min eller tills innertemperaturen är 98 °C.

Pensla det färdiggräddade brödet med smält smör.