Lussekatter - recept av Per Morberg med valfri variation

Per Morbergs recept med en valfri variation

Ofta är just lussekatterna det första man bakar inför julen, därför ger de sådan härlig känsla av förväntan och nöjdhet. Man vill heller inte chansa för mycket, det är viktigt att de blir just så som man tänkt sig. Tack till Per Morberg som låter oss dela hans recept här!  Vi provar en försiktig variation och tar hälften Fornkorns fullkornsmjöl för ett lite kraftigare resultat.

ca 30 lussekatter

50 g jäst, 150 g smör, 4 dl mjölk, 1 g saffran, 2 dl kesella 10%, 1/2 tsk salt, 1 ägg, 2 dl strösocker, ca 17 dl vetemjöl, russin, 1 ägg + 1 tsk vatten till pensling

Variation: Till lussekatterna på bilden dubblade vi mängden saffran och tog ca 8 dl siktat ölandsvete Fornkorn och ca 7 - 7,5 dl ölandsvete fullkorn. Bullarna får som en bonus en fin, lite mörkare färgton men det är framför allt smak och konsistens som blir något kraftigare. 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och saffranet och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den smält. Häll på resten av degspadet och rör om. Tillsätt kesella, salt, ägg och socker och blanda ordentligt. Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Den ska släppa från kanterna, men se upp så att den inte blir för fast för då blir bullarna hårda och torra. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter (vi väntade 40).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i bitar och baka ut dem till S-formade lussekatter (vi gjorde alla möjliga typer efter inspiration bl.a. från "Vår kokbok" från 1967.) Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk (vi väntade 40 min). Värm ugnen till 250 grader.

Vispa upp ägg och vatten och pensla bullarna. Ställ dem mitt i ugnen och grädda dem i 6-8 minuter. (Detta moment går fort i en varmluftsugn, våra bullar var inne 6 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk. 

/Annika och Sofia Christerson