Delikatessgrova från Elin på Surkultur

Här kommer ännu ett recept från Elin på Surkultur.se! Så här skriver hon: Jag har provbakat mina recept på Delikatessgrova och Äppelkubb med Fornkorns ölandsvete och bröden blir helt fantastiska! Höga och luftiga med god smak, allt jag önskar mig.

1 BRÖD

Dag 1, kväll
50 g grovt rågmjöl
10 g havssalt
100 g kokande vatten

Dag 2, eftermiddag
200 g ljummet vatten
70 g bubblig surdeg
40 g mörk sirap
190 g rågsikt
180 g fornkorn siktat

GÖR SÅ HÄR

Dag 1, kväll

Blanda ingredienserna till skållningen, täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur till dagen efter.

Dag 2, eftermiddag

Väg upp alla ingredienser och arbeta degen i degblandare i 15 min.
Låt degen vila 1 h, vik och sträck degen därefter.
Låt degen vila en stund till och upprepa vikningen några gånger med vila emellan.
Häll ut degen på bakbord och forma till ett bröd. Lägg i smord form och täck med handduk och plastfolie.
Låt brödet jäsa i kyl över natten.

Dag 3, morgon:

Placera brödet i rumstemperatur om det inte är färdigjäst. Grädda det sedan i 250 °C i 10 min, sänk därefter till 200 °C och grädda tills innertemperaturen når 98 °C, totalt ca 40 min.