Elins lussekatter

Tack till Elin på Surkultur.se för din variant på detta älskade julbröd! 

35 ST

50 g jäst, 500 g mjölk, 50 g rumstempererat smör, 1 tsk havssalt, 0,5 msk socker, 840 g Fornkorns Ölandsvete siktat

1 påse saffran (0,5 g), 125 g rumstempererat smör, 1,5 dl socker, 1 ägg

GÖR SÅ HÄR

Lös upp jästen i mjölken i en degblandare.

Tillsätt smör, salt, socker och ungefär 600-650 g av mjölet. Arbeta degen i ca 15 min. Degen ska släppa från bunkens kanter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 h.

Stöt under tiden saffranet med lite socker i en mortel.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt saffranet och ägget och vispa tills det blandat sig.

Arbeta in saffranssmöret i den jästa degen i maskin. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen är smidig.

Häll ut degen på bakbord och forma lussekatter.

Låt lussekatterna jäsa ca 1 h.

Tryck ner russin i lussekatterna.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 225 °C ca 8 min. De ska bli gyllenbruna. Pensla bullarna med uppvispat ägg och en skvätt vatten direkt när de kommer ut ur ugnen.