Ölandssemlor

Fettisdagen/fastlagstisdagen infaller tisdagen sju veckor innan påsk. Det är dagen innan kyrkan inleder sitt påskfirande med en fasta på 40 dagar som alltså börjar på askonsdagen. Enligt professor Nils-Arvid Bringéus har fastlagsbullar äldre tradition som folkligt bruk enbart i de gamla danska landskapen. Här kallades fastlagsmåndagen "bullamåndag". I övriga landet åt man detta främst i mer välbärgade kretsar. År 1771 dog faktiskt kung Adolf Fredrik efter att ha njutit av en!

Anna på Fornkorn tipsar här om fastlagsbullar med hemmagjord mandelmassa!

20 st medelstora

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemumma
  • 50 g jäst
  • 1 liter siktat ölandsvetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret på svag värme. Tillsätt mjölk. Hetta upp vätskan till fingervärme, max 37 C. Krossa eller mal kardemumman. Tillsätt socker, salt, kardemumman och ett ägg och rör om.

Ta fram en degskål och smula ner jästen i den. Häll i en skvätt av degväskan och lös upp jästen och tillsätt därefter övrig degvätska.

Blanda ner ditt siktade ölandsvetemjöl i degvätskan. Låt degen vila under duk i ca 45 min.

Medan du väntar så gör antingen egen mandelmassa eller ta fram en färdigblandad.

Sätt ugnen på 225 C.

Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på plåt och låt jäsa i 35 min.

Så här gör du mandelmassan:

  • 200 g skålad mandel
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten

Skålla och skala mandeln, mixa sedan i en matberedare. Häll i sockret, tillsätt efter en stund vattnet.

Vispa ägget och pensla bullarna, grädda i ca 5-9 minuter (använd provsticka)

Vispa  4 dl grädde.

Skär lock på bullarna och gröp ur en liten håla. Ta en skvätt mjölk och blanda ner mandelmassan i blandningen från det urgröpta. Fyll semlorna med massan och spritsa på grädden. Sikta över florsocker.

Njut!