Frukt och nötbröd ur "Alla kan baka" av Maria Blohm

Stort tack till Maria som låter oss publicera hennes recept på ett härligt matbröd som får hela köket att dofta underbart när det bakas i ugnen! Där ska vara russin i brödet – jag tog bort det då en familjemedlem inte tycker om russin. Istället ökade jag mängden frukt och aprikoser något. I receptet anges även fullkorn- respektive siktat dinkelmjöl som jag förstås bytt ut mot Fornkorns ölandsvete!

Ingredienser

 • 400 g kallt vatten
 • 15 g färskt jäst
 • 100 g ölandsvete fullkornsmjöl
 • 500 g ölandsvete siktat mjöl
 • 1 ½ tsk salt
 • 100 g torkade aprikoser, klippta i mindre bitar (jag tog ca 130 g)
 • (70 g russin)
 • 100 g hasselnötter (jag tog ca 130 g)

 

Gör så här:

 1. Väg upp alla ingredienser utom torkad frukt och nötter i en bunke. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
 2. Knåda degen i en degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastigheten. Om du väljer att knåda för hand får du dubbla tiden och vara noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
 3. När degen är färdigknådad tillsätter du frukten och nötterna och låter dem blandas in i degen under en halv minut.
 4. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i rumstemperatur i ca 1,5 timme.
 5.  Mjöla underlaget lätt och stjälp ut hela degen. Vik in kanterna runt degen så att den blir rundad och spänd (här finns jättefina beskrivningar på hur man spänner degen, varför osv i boken som överhuvudtaget är mycket inspirerande). Lägg det runda brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
 6.  Sätt ugnen på 230 grader, placera en plåt på nedersta falsen i ugnen.
 7. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter och sätt sedan in det i mitten av ugnen. Kasta samtidigt in ett halvt glas vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda brödet i 40 minuter i 230 grader.
 8. Om du vill behålla skorpan så låter du brödet svalna på ett galler utan något över sig (det gjorde jag – och oj vad gott det blev!

/Annika