Stenugnsbakat bröd i gjutjärnsgryta - hemma!

Stort tack till hemmabagaren Eva-Lotta Berndtsson som delar med sig av det här härliga receptet! Det är riktigt spännande att se hur hon provar sig fram för att hitta den optimala mängden fullkorn/siktat ölandsvetemjöl från Fornkorn!

Ursprungsrecept: (källa KIT)

  • 4 dl kallt vatten
  •  15 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl - här med varierande mängd av Fornkorns fullkornsvetemjöl
  •  9 dl vetemjöl special - här med varierande mängd av Fornkorns siktade vetemjöl

OBS – nu har jag inte gjort enligt ursprungsreceptet ovan utan modifierat själv, spontant tycker jag att det verkar vara mycket mjöl så ta det lite lugnt med mjölmängden och känn er fram om ni utgår från detta recept!

  1. Häll vattnet i en degbunke och smula ner jästen och saltet, rör tills jästen löst sig
  2. Rör ner det grova mjölet och sedan vetemjölet, arbeta ihop till en deg och plasta in i bunken. Jäs degen i 2,5 till 10 timmar
  3. Sätt in gjutjärnsgrytan – en gryta utan trä- eller plastdetaljer – med locket på i ugnen och värm den till högsta värme, ca 250 grader, gärna varmluft
  4. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen, vik den två gånger över sig själv med hjälp av en degskrapa (den skall vara kladdig) och lägg sedan ner den i den heta grytan. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen igen.
  5. Grädda i 6 minuter, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda i 20 minuter. Ta av locket och grädda sedan i ytterligare 25 minuter.

Så här gjorde jag:

Första gången körde jag helt på Fornkorns ölandsvetemjöl fullkorn, minska då mjölmängden, ca 6-7 dl kanske.

Andra gången körde jag ca 5 dl Fornkorns ölandsvetemjöl siktat och la till 1 dl av Fornkorns ölandsvetemjöl fullkorn.

Akta bara så ni inte bränner er på gjutjärnsgrytan, den blir supervarm!