Pumpafröbullar - recept ur Brödboken

Det är inte första gången jag bakar de här fantastiska frukostbullarna efter recept av Mette Ankarloo. Idag hade jag dock lite mer bråttom och hann inte låta degen jäsa fyra timmar. Jag provade då att korta ned tiden genom att värma degvätskan till fingervärme 37 grader och vänta tills degen nått dubbel storlek vilket tog ungefär två timmar. Prova själv att variera lite efter vad som passar dig! Hur som helst finns det inget som går upp emot nybakade frukostbullar! Pumpafröna på dessa får dessutom som Ankarloo skriver ”härligt nötig smak när de rostas i ugnen under gräddningen”.

12 st

  • 400 g/4 dl kallt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja, eller någon nötolja
  • 80 g/1 ½ dl grovt rågmjöl (jag använde schmidtrågmjöl)
  • 550 g/ 9-10 dl siktat ölandsvetemjöl (i receptet står det vetemjöl special)
  • 2 tsk salt
  • 1 dl pumpafrön + extra till utbakningen

Blanda alla ingredienserna utom saltet och pumpafröna och arbeta degen 15 min. i maskin. (Här smulade jag alltså ned jästen i bunken och värmde vattnet till 37 C innan jag fortsatte). Tillsätt salt och pumpafrön de sista 2 min. Jäs i minst 4 tim. (De räcker med ca 2 tim. med varm degvätska). Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Ta fram två plåtar och lägg på bakpapper. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord, mjöla och dela degen i 2 bitar. Dra ut till längder och dela i sammanlagt 12 bullar. Fördela på plåtarna och låt vila tills ugnen blivit varm.

Pensla med vatten och strö på pumpafrön.

Baka i 15 min. Har du ingen varmluftsugn, bakar du en plåt i taget på 250 grader. Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in bröden på bakdagen!

/Annika