Dinkelbullar - recept ur Brödboken

Den här gången testade jag att byta ut dinkelmjöl i ett recept mot ölandsvetemjöl bara för att se hur det skulle bli. Ölandsvetet är ju utvecklat ur speltvete/dinkelvete och liknar detta med sin lite nötiga, fylliga smak och höga proteinhalt. Jag tycker dessutom att båda typerna av mjöl även ger en annan mättnadskänsla jämfört med traditionellt vetemjöl. Den som har läst vår årsresumé över 2015 vet också att vi på Fornkorn inom kort kommer att lansera ett eget dinkel/speltvetemjöl. Då blir där fler tillfällen att jämföra!

Mette Ankarloos Brödboken är verkligen inspirerande. Recepten är enkla och trevligt skrivna vilket gör att man blir sugen på att själv experimentera. De här dinkelbullarna bakar hon gärna med färsk citrontimjan. I vår trädgårdstäppa ser den kryddan för närvarande inte så glad ut. Gulbladig oregano kikar däremot försiktigt fram. Dessa första små fina blad nöp jag och strödde i bullarna med flingsaltet. Jag måste säga att det blev otroligt gott!

12 bullar

  • 25 g jäst
  • 500 g/5dl kallt vatten
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • 1/2 msk strösocker
  • 750 g/ 18 dl dinkelsikt
  • 1 msk salt
  • flingsalt
  • ev citrontimjan

Lös jästen i vattnet. Tillsätt alla övriga ingredienser, utom saltet. Arbeta i maskin på låg hastighet i 15 min. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 1-2 min. Plasta in och låt jäsa i 4 tim.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 grader vanlig ugn. Ta fram två plåtar och lägg på bakpapper. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, mjöla och dela degen i 2 bitar. Dra ut till längder och dela i, sammanlagt, 12 st bullar. Fördela på plåtarna och låt vila tills ugnen blivit varm.

Snitta bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt och eventuellt citrontimjanblad i snittet. Sätt in plåtarna och baka i 15 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

/Annika