Bagels fritt efter Paul Hollywoods recept

Vi på Fornkorn är jätteglada över att med hjälp av Jörgen Karlsson få visa hur fina dessa bagels blir bakade på vårt mjöl. Tusen tack för recept och bilder Jörgen!

Receptet är fritt efter Paul Hollywoods bakprogram i BBC

Ingredienser

  • 200 g aktiv surdeg
  • 2 dl ljummet vatten
  • 10 g maltextrakt
  • 20 g socker
  • 10 g färsk jäst
  • 2 tsk havssalt
  • 300 g vetemjöl special (här ölandsvete från Fornkorn såklart!)

Har du inget maltextrakt kan du byta ut det och sockret mot 15 - 20 g brödsirap. 

  • 6-8 l kokande vatten
  • 2 tsk bikarbonat

Instruktioner

  1. Blanda ihop ingredienserna och låt degen vila i 20 min
  2. Knåda degen var 15 min i en timme
  3. Forma bullar och gör ett hål med ett finger. Gör hålet större genom rotera med båda händernas pekfingrar 
  4. Låt jäsa i 90 min på plåt
  5. Koka upp vatten i en gryta
  6. Lägg i bikarbonat i det kokande vattnet
  7. Lägg i bagels och låt sjuda i 30 sek.
  8. Vänd bagels och låt sjuda i ytterligare 30 sek
  9. Pensla med uppvispat ägg och valfri topping sesamfrö, vallmofrö, ost. Går lika bra utan topping men pensla med ägg 
  10. Grädda i 200 grader i 20 min tills de är gyllenbruna

Detta recept ge ca 7st bagels a 100g går bra att öka eller minska. Och har man bra fart på surdegen så går det att minska eller ta bort jästen. Man kan få öka jästiden utan jäst

J�rgens bagels efter Paul Hollander.jpg