Alexanders Ölandsburgare

Nu när våren är här är det gott att göra hembakat hamburgarbröd och ta med maten ut i trädgården eller balkongen för att njuta av solstrålarna som vi saknat så länge! Längre fram kan det bli dags att ta fram grillen och då är det trevligt att ta fram några färdiga hamburgerbröd från frysen!

Ingredienser

Portioner: 6 st

  •     1/2 paket jäst (à 50 g)
  •     25 g smör
  •     2 1/2 dl mjölk
  •     1/2 tsk salt
  •     1/2 tsk socker
  •     1 krm gurkmeja (kan uteslutas)
  •     ca 5 1/2 dl FORNKORN siktat Ölandsvete
  •      1 ägg
  •      1 msk sesamfrön

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

1.      Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

2.      Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

3.      Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

4.      Sätt ugnen på 225°C.

5.      Rosta sesamfröna i ugnen, se upp det går snabbt och de får enbart bli lite gulare!

6.      Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.

7.      Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas. Om du fryser in bröden, dela dem då först när de är upptinade.

8.      Lycka till!

Anna