Kardemummabullar

Tack till Katarina Nordgren som låter oss presentera hennes fina recept ur boken Bakat - från slottsträdgården Ulriksdal! 

ca 24 bullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummen (37 °) mjölk 
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 200 g smör
  • 13 dl siktat ölandsvetemjöl (i receptet anges bara "vetemjöl")

Fyllning

  • 160 g smör
  • 4 msk socker
  • 4 msk kardemumma (eller välj mellan kanel och vanilj)
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan.
  2. Rör ner socker, salt och kardemumma.
  3. Smält smöret och rör ner.
  4. Häll i mjölet och blanda alltihop till en ganska kladdig deg.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (detta går fortare en varm dag än en kall vinterdag, mig tog det idag/april ca 40-45 minuter).
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 50*25 cm.
  8. Bred ut hälften av smöret och 2 msk av vardera socker och kardemumma på varje del.
  9. Vik ihop degen på längden och skär i ungefär 2 cm breda remsor.
  10. Ta två remsor och snurra och vrid ihop dem till en bulle.
  11. Placera bullarna sex stycken per plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i en halvtimme.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  14. Strö över pärlsocker om du vill och grädda 7-8 minuter i mitten av ugnen.

Bullarna blir härligt stora och saftiga, jag kan verkligen rekommendera såväl bok som recept :-)

Katarina har dessutom förslag på hur man kan byta ut mjölk mot vatten, socker mot sirap (då tar man 1,5 dl), använder mjölkfritt smör och penslar med lite sirap utrört i vatten istället om man själv eller vännerna är veganer.

/Annika