Valnöt och pumpafröbröd - recept från Bagarboden

Andreas på Bagarboden i Södra Sandby har här komponerat ett recept på ett härligt, smakrikt bröd!

Tre bröd

  • 500 g vatten
  • 600 g siktat Ölandsvete special från Fornkorn
  • 400 g Ölandsvete fullkorn från Fornkorn
  • 230 g råg – eller vetesurdeg
  • 20-25 g jäst
  • 200 g valnöt – och pumpafrön

Knåda allting utom salt, lin – och solrosfrö i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i lin – och solrosfrö i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till avlånga bröd med spets och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Lycka till!