Sportbröd från Fornkorn

 

Här kommer recept på ett bröd som garanterat håller dig mätt länge! Förutom att det är lätt att baka så tar det inte heller mycket mer än ca två timmar vilket kan vara praktiskt ibland. Det går också att variera mycket beroende på tycke och smak (eller vad man har hemma) vilket är kul! Inspiration till receptet kommer huvudsakligen från den härliga matbloggen Kryddburken.se men vi har omformat det ganska mycket.

Ingredienser

 • 6 dl ljummet (37°) vatten
 • 50 gr jäst
 • 3 msk raps- eller solrosolja
 • ca 7-8 dl (spara ca 1 dl till utbakning) siktat Ölandsvete special från Fornkorn
 • ca 7 dl Ölandsvete fullkorn från Fornkorn
 • Ca 150 gr torkade aprikoser (eller fikon)
 • Ca 200 gr grovhackade hasselnötter (eller valnötter)
 • Ca 100 gr pumpafrö (eller blandning lin- och solrosfrö)
 • 1-2 tsk mald ingefära (eller kardemumma t.ex)
 • 3 msk flytande honung
 • 1 msk salt

Hacka och blanda nötter och torkad frukt efter eget val. Lös jästen i vattnet. Tillsätt mjöl efter hand tillsammans med olja och ingefära och arbeta samman degen i maskin på låg hastighet i ca 10 minuter, blanda i frukt och nötter samt salt och arbeta samman ett par tre minuter till. Strö över mjöl, plasta in och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och forma snabbt ut till två avlånga bröd utan att knåda. Låt jäsa på bakpapper på plåt under bakduk en knapp halvtimme och sätt ugnen på varmluft med undervärme 225°. Snitta bröden på längden med vass kniv, sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprayar med lite vatten och baka i ca 10 minuter innan du sänker till 175° och bakar ca 40 minuter till. Låt svalna på galler utan bakduk.

/Annika & Nils