Kanelbullar

Det är inte mycket som går upp emot en nybakad kanelbulle en fin sommardag. Det skulle möjligen vara ett glas av den egna, nygjorda fläderblomssaften! Där finns många recept på vetebröd men faktum är att de flesta är rätt lika. Här kommer ett av dessa, traditionellt men med ett par variationer. Det består av en blandning av tre olika recept och ett par egna tillägg.

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumstempererat smör
  • Ca 11 dl Fornkorn siktat vetemjöl + ca 3,5 dl Fornkorn fullkornsvetemjöl (testa dig fram till din favoritblandning eller ta bara siktat vetemjöl, då ca 15-16 dl)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk grovt krossade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt

Fyllning : Ca 160 g smör, strösocker och kanel efter smak

Ägg att pensla över samt pärlsocker och/eller flagad mandel

Innan du börjar – ta fram smöret i god tid så att det blir helt mjukt. Dela upp det i mindre bitar.

Smula ner jästen i degbunken och värm mjölken till fingervärme. Krossa under tiden kardemummakärnorna och ta fram övriga ingredienser. Lös upp jästen med mjölken och häll i kardemumman innan du börjar blanda övriga ingredienser. VÄNTA MED SALTET. Klicka i smöret efter hand. Tillsätt det mjöl du valt försiktigt, titta hela tiden på degblandningen. Det är bättre den är lite lösare än för hård.

Bearbeta nu degen i ca 9 minuter, helst i en bakmaskin (ca en kvart för hand). TILLSÄTT SALTET nu och bearbeta bara någon minut till.

Jäs till dubbel storlek under stor plastpåse (soppåsar är faktiskt perfekta).

Häll ut degen på bakbord, dela i två delar och baka ut efter hand. Kavla ut deghalvan i en jämn rektangel, bred över hälften av smöret och sikta över kanel och socker efter smak. En vanlig variant är att rulla långsidan nu och skära av bitar att sätta i formar. Jag viker istället degen på hälften med fyllningen inåt och skär av i ca 1,5 cm breda remsor som jag vrider och gör en knut (bulle) av. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (annars ca 250 grader).  

Pensla över med ägg, strö över pärlsocker (gärna blandat med flagad mandel) och baka bullarna 7-10 minuter beroende på hur stora de är. Ifall du har använt någon del fullkorn i degen kommer bullarna att bli något mörkare än normalt.

/Annika