Bullar

Kanelbullar

Det är inte mycket som går upp emot en nybakad kanelbulle en fin sommardag. Det skulle möjligen vara ett glas av den egna, nygjorda fläderblomssaften! Där finns många recept på vetebröd men faktum är att de flesta är rätt lika. Här kommer ett av dessa, traditionellt men med ett par variationer. Det består av en blandning av tre olika recept och ett par egna tillägg.

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g rumstempererat smör
  • Ca 11 dl Fornkorn siktat vetemjöl + ca 3,5 dl Fornkorn fullkornsvetemjöl (testa dig fram till din favoritblandning eller ta bara siktat vetemjöl, då ca 15-16 dl)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk grovt krossade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt

Fyllning : Ca 160 g smör, strösocker och kanel efter smak

Ägg att pensla över samt pärlsocker och/eller flagad mandel

Innan du börjar – ta fram smöret i god tid så att det blir helt mjukt. Dela upp det i mindre bitar.

Smula ner jästen i degbunken och värm mjölken till fingervärme. Krossa under tiden kardemummakärnorna och ta fram övriga ingredienser. Lös upp jästen med mjölken och häll i kardemumman innan du börjar blanda övriga ingredienser. VÄNTA MED SALTET. Klicka i smöret efter hand. Tillsätt det mjöl du valt försiktigt, titta hela tiden på degblandningen. Det är bättre den är lite lösare än för hård.

Bearbeta nu degen i ca 9 minuter, helst i en bakmaskin (ca en kvart för hand). TILLSÄTT SALTET nu och bearbeta bara någon minut till.

Jäs till dubbel storlek under stor plastpåse (soppåsar är faktiskt perfekta).

Häll ut degen på bakbord, dela i två delar och baka ut efter hand. Kavla ut deghalvan i en jämn rektangel, bred över hälften av smöret och sikta över kanel och socker efter smak. En vanlig variant är att rulla långsidan nu och skära av bitar att sätta i formar. Jag viker istället degen på hälften med fyllningen inåt och skär av i ca 1,5 cm breda remsor som jag vrider och gör en knut (bulle) av. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (annars ca 250 grader).  

Pensla över med ägg, strö över pärlsocker (gärna blandat med flagad mandel) och baka bullarna 7-10 minuter beroende på hur stora de är. Ifall du har använt någon del fullkorn i degen kommer bullarna att bli något mörkare än normalt.

/Annika

 

Kardemummabullar

Tack till Katarina Nordgren som låter oss presentera hennes fina recept ur boken Bakat - från slottsträdgården Ulriksdal! 

ca 24 bullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummen (37 °) mjölk 
  • 2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 200 g smör
  • 13 dl siktat ölandsvetemjöl (i receptet anges bara "vetemjöl")

Fyllning

  • 160 g smör
  • 4 msk socker
  • 4 msk kardemumma (eller välj mellan kanel och vanilj)
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan.
  2. Rör ner socker, salt och kardemumma.
  3. Smält smöret och rör ner.
  4. Häll i mjölet och blanda alltihop till en ganska kladdig deg.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek (detta går fortare en varm dag än en kall vinterdag, mig tog det idag/april ca 40-45 minuter).
  6. Dela degen i två delar.
  7. Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 50*25 cm.
  8. Bred ut hälften av smöret och 2 msk av vardera socker och kardemumma på varje del.
  9. Vik ihop degen på längden och skär i ungefär 2 cm breda remsor.
  10. Ta två remsor och snurra och vrid ihop dem till en bulle.
  11. Placera bullarna sex stycken per plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i en halvtimme.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  14. Strö över pärlsocker om du vill och grädda 7-8 minuter i mitten av ugnen.

Bullarna blir härligt stora och saftiga, jag kan verkligen rekommendera såväl bok som recept :-)

Katarina har dessutom förslag på hur man kan byta ut mjölk mot vatten, socker mot sirap (då tar man 1,5 dl), använder mjölkfritt smör och penslar med lite sirap utrört i vatten istället om man själv eller vännerna är veganer.

/Annika

 

Ölandssemlor

Fettisdagen/fastlagstisdagen infaller tisdagen sju veckor innan påsk. Det är dagen innan kyrkan inleder sitt påskfirande med en fasta på 40 dagar som alltså börjar på askonsdagen. Enligt professor Nils-Arvid Bringéus har fastlagsbullar äldre tradition som folkligt bruk enbart i de gamla danska landskapen. Här kallades fastlagsmåndagen "bullamåndag". I övriga landet åt man detta främst i mer välbärgade kretsar. År 1771 dog faktiskt kung Adolf Fredrik efter att ha njutit av en!

Anna på Fornkorn tipsar här om fastlagsbullar med hemmagjord mandelmassa!

20 st medelstora

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemumma
  • 50 g jäst
  • 1 liter siktat ölandsvetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret på svag värme. Tillsätt mjölk. Hetta upp vätskan till fingervärme, max 37 C. Krossa eller mal kardemumman. Tillsätt socker, salt, kardemumman och ett ägg och rör om.

Ta fram en degskål och smula ner jästen i den. Häll i en skvätt av degväskan och lös upp jästen och tillsätt därefter övrig degvätska.

Blanda ner ditt siktade ölandsvetemjöl i degvätskan. Låt degen vila under duk i ca 45 min.

Medan du väntar så gör antingen egen mandelmassa eller ta fram en färdigblandad.

Sätt ugnen på 225 C.

Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på plåt och låt jäsa i 35 min.

Så här gör du mandelmassan:

  • 200 g skålad mandel
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten

Skålla och skala mandeln, mixa sedan i en matberedare. Häll i sockret, tillsätt efter en stund vattnet.

Vispa ägget och pensla bullarna, grädda i ca 5-9 minuter (använd provsticka)

Vispa  4 dl grädde.

Skär lock på bullarna och gröp ur en liten håla. Ta en skvätt mjölk och blanda ner mandelmassan i blandningen från det urgröpta. Fyll semlorna med massan och spritsa på grädden. Sikta över florsocker.

Njut!

 

 

Elins lussekatter

Tack till Elin på Surkultur.se för din variant på detta älskade julbröd! 

35 ST

50 g jäst, 500 g mjölk, 50 g rumstempererat smör, 1 tsk havssalt, 0,5 msk socker, 840 g Fornkorns Ölandsvete siktat

1 påse saffran (0,5 g), 125 g rumstempererat smör, 1,5 dl socker, 1 ägg

GÖR SÅ HÄR

Lös upp jästen i mjölken i en degblandare.

Tillsätt smör, salt, socker och ungefär 600-650 g av mjölet. Arbeta degen i ca 15 min. Degen ska släppa från bunkens kanter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 h.

Stöt under tiden saffranet med lite socker i en mortel.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt saffranet och ägget och vispa tills det blandat sig.

Arbeta in saffranssmöret i den jästa degen i maskin. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen är smidig.

Häll ut degen på bakbord och forma lussekatter.

Låt lussekatterna jäsa ca 1 h.

Tryck ner russin i lussekatterna.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 225 °C ca 8 min. De ska bli gyllenbruna. Pensla bullarna med uppvispat ägg och en skvätt vatten direkt när de kommer ut ur ugnen.


Lussekatter - recept av Per Morberg med valfri variation

Per Morbergs recept med en valfri variation

Ofta är just lussekatterna det första man bakar inför julen, därför ger de sådan härlig känsla av förväntan och nöjdhet. Man vill heller inte chansa för mycket, det är viktigt att de blir just så som man tänkt sig. Tack till Per Morberg som låter oss dela hans recept här!  Vi provar en försiktig variation och tar hälften Fornkorns fullkornsmjöl för ett lite kraftigare resultat.

ca 30 lussekatter

50 g jäst, 150 g smör, 4 dl mjölk, 1 g saffran, 2 dl kesella 10%, 1/2 tsk salt, 1 ägg, 2 dl strösocker, ca 17 dl vetemjöl, russin, 1 ägg + 1 tsk vatten till pensling

Variation: Till lussekatterna på bilden dubblade vi mängden saffran och tog ca 8 dl siktat ölandsvete Fornkorn och ca 7 - 7,5 dl ölandsvete fullkorn. Bullarna får som en bonus en fin, lite mörkare färgton men det är framför allt smak och konsistens som blir något kraftigare. 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och saffranet och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den smält. Häll på resten av degspadet och rör om. Tillsätt kesella, salt, ägg och socker och blanda ordentligt. Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Den ska släppa från kanterna, men se upp så att den inte blir för fast för då blir bullarna hårda och torra. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter (vi väntade 40).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i bitar och baka ut dem till S-formade lussekatter (vi gjorde alla möjliga typer efter inspiration bl.a. från "Vår kokbok" från 1967.) Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk (vi väntade 40 min). Värm ugnen till 250 grader.

Vispa upp ägg och vatten och pensla bullarna. Ställ dem mitt i ugnen och grädda dem i 6-8 minuter. (Detta moment går fort i en varmluftsugn, våra bullar var inne 6 minuter.) Låt svalna på galler under bakduk. 

/Annika och Sofia Christerson